MENU
informatie aanvragen
Professioneel, integer en betrokken

Vragen? Bel ons 088 00 185 00

9,4
Blog Ontslag is juist een openbaring

Ontslag is juist een openbaring

Bureau Carrière Switch: ´Vrijwel iedereen wordt er beter van´

Grote en kleine bedrijven snijden diep in hun personeelssterkte vanwege de economische malaise. Toch zijn massa-ontslagen bij grote bedrijven minder erg dan op het eerste gezicht lijkt. De betere outplacementbureaus waaronder een Groninger bureau weten vrijwel iedereen aan nieuw werk te helpen. Vaak nog een leukere baan ook, met behoud van de gouden handdruk.
Door Arend van Wijngaarden, redacteur economie

GRONINGEN ”We raken ze allemaal kwijt en de meerderheid gaat er op vooruit”, zegt Armand Jennekens van Carrière Switch in Groningen zonder blikken of blozen. ”Boven de 45 of 50 jaar, dienstverbanden van twintig jaar of langer, het maakt geen verschil. Uiteindelijk is 99 procent tevreden in een nieuw vast dienstverband.”

Ontslag kan voor mensen met lage opleiding en weinig geld dramatisch uitpakken. Maar voor een groot deel van de ´slachtoffers´ van massaontslagen blijkt het ontslag enige tijd later juist een openbaring. Outplacement wil daarbij helpen. Het kost wat, al snel vijftienduizend euro maar vaak betaalt de oude werkgever het.

”Ontslag is dé kans om iets heel anders te gaan doen. Niet iedereen krijgt zomaar ineens die mogelijkheid”, jubelt Jennekens. ”Mensen die al vele jaren ergens werken, zijn vaak erg naar binnen gericht. Ze kijken niet meer buiten de onderneming die ze al zo goed kennen. Als ze dan weliswaar gedwongen iets anders gaan doen, pakt dat soms uit als een verrijking voor hun leven.”

Carrière Switch is twaalf jaar geleden begonnen als outplacementbureau in Groningen en heeft nu bijkantoren in Amsterdam en Hengelo. ”Wij waren en zijn de enigen die outplacement combineren met het financiële aspect”, vervolgt Jennekens. Social counseling heet dat in vakjargon. ”Het blijkt dat dat veel rust geeft. Het bedrijf zelf geeft vaak wel voorlichting over de ww en het sociaal plan. Maar mensen blijken behoefte te hebben aan objectieve informatie van een derde partij. Als we dan het plaatje met hen doornemen, blijkt het er financieel vaak lang niet zo slecht voor te staan.”

De huidige ´crisis´ is er namelijk vooral een van bedrijven die het nu slecht hebben, maar de afgelopen jaren zeer goed verdiend hebben. Er kan dus wel een gouden handdruk of sociaal plan vanaf. ”Omdat iedereen weet dat het over een paar jaar weer goed gaat en er weer krapte is aan personeel, hebben bedrijven er veel belang bij een goede naam te houden op sociaal gebied”, weet Jennekens.

”Reken dan maar uit. Iemand die ergens twintig jaar in dienst is geweest, krijgt al snel een jaarsalaris of twee mee, bovenop de ww. Als je dan na drie jaar nog niets hebt gevonden, is er misschien een probleem. Maar de meesten vinden juist vrij snel weer een baan. Die hebben dan een aardig bedrag waar ze hele leuke dingen mee kunnen doen. Een jaartje er tussenuit bijvoorbeeld.”

Het Groninger bureau is de afgelopen jaren ingeschakeld bij collectieve ontslagen bij tal van grotere bedrijven in het Noorden, zoals Avebe, IVM Victron (General Electric), Honeywell Emmen en de banken. ”In die bedrijven zelf is het met name voor jonge hoog opgeleide mensen lastig iets nieuws te vinden. Maar voor ons is het midden- en kleinbedrijf een continue reserve. Daar vindt nog steeds een professionaliseringsslag plaats waardoor ze veel goed opgeleide ervaren mensen kunnen gebruiken.”

Dubbel gepakt

Hulp bij ontslag en het vinden van een nieuwe baan, oftewel outplacement, hoeft niet altijd goed te gaan. Terwijl een bureau als Carrière Switch een scoringspercentage van 99 procent haalt, zitten sommige outplacementbureaus op percentages rond de 60 procent. Met name sommige uitzendbureaus die ook op deze markt actief zijn, staan als ´Bmerk´ te boek.

”Te snel willen scoren kan heel erg verkeerd uitpakken voor de betrokkene”, meent Jennekens. ”Ontslag, dan een korte sollicitatiecursus en meteen daarna een nieuwe baan. Maar dan blijkt dit een verkeerde baan. Dat is een dubbele ramp. Je bent al aangeslagen door het ontslag maar dan nogmaals doordat de nieuwe baan niet de goede is. Het is dus erg belangrijk de tijd te nemen en goed te kijken wat je precies wilt.”

Bron: Dagblad van het Noorden

Tips bij ontslag:

  • Ervaren kracht: niet meteen solliciteren! Neem eerst rustig de tijd, een maand of drie, om de woede over het ontslag te verwerken en om rustig na te denken over de toekomst. (Overigens stelt met name het CWI dat minder ervaren mensen juist zo snel mogelijk moeten solliciteren omdat niets doen de kans op werk verkleint)
  • Breng financiële situatie goed in kaart. Bouw daardoor een ’fundament’ om zelfverzekerder sollicitaties in te gaan.
  • Denk goed na over een nieuwe carrière en overweeg extra scholing of cursussen.
Veel gelezen:
“Gevangen in je baan” Auteur: Sjaak Hummel
Outplacement
Terug naar start Auteur: Herman Leusman