MENU
Informatie aanvragen?
Professioneel, integer en betrokken

Vragen? Bel ons 088-0018500

Blog Geest of materie, rechtvaardigheid of kansen

Geest of materie, rechtvaardigheid of kansen

Vandaag geen eenvoudig verhaal. Maar wel een belangrijke. Zet u zich schrap! Het gaat vandaag over u en de ander. Maar daarvoor eerst kort een paar begrippen. Ik onderscheid een wereld van geest en een wereld van verschijnselen, van ‘dat wat is’. In de wereld van de geest gaat het over ideeën en fantasieën die spontaan in mij opkomen. In die wereld zijn er wel oevers, maar geen grenzen. In die wereld kan alles, inclusief het reizen in tijd en ruimte. In die wereld heb ik ook meerdere minnaressen…

Hoe anders is de wereld van de verschijnselen. Daarin ben ik monogaam (hetgeen ik overigens prima vind). Maar ik ben ook gebonden aan dit moment en de plaats waar ik nu ben. Het gaat in de wereld van de verschijnselen vaak over wat we de ‘realiteit’ noemen.

Als loopbaanklanten bij mij komen voor een loopbaanadvies of een outplacement, is minstens de helft boos (of verdrietig of teleurgesteld, maar dat is in dit verband zo’n beetje hetzelfde). Boosheid is de frustratie over de wereld van de verschijnselen. Je wordt boos op wat er zich in jouw wereld aandient. Een ander doet bijvoorbeeld iets dat jou niet bevalt (bijvoorbeeld vertellen dat je iets niet goed doet en dat het beter is dat je vertrekt). In de eerste gesprekken met zo’n nieuwe boze klant wordt er altijd stevig aan mij gezogen om bevestiging voor het eigen gelijk. Als je dat zou krijgen, voelt dat kortstondig zeker prettig en warm. Maar op enige termijn schiet je er niks mee op. Immers, als die werkgever van je af wil, dan wil hij dat toch? Ik kan (en wil) dat in de praktijk niet tegenhouden.
Terecht of onterecht is uiteindelijk alleen nog relevant voor het bepalen van de hoogte van de schadevergoeding, maar niet voor het verloop der dingen in de toekomst.

Voor de toekomst en een goed loopbaanadvies is het belangrijk dat het rijk van de geest wordt aangeboord. Probleem met het benaderen van het geestenrijk is echter dat het minder luidruchtig is als het rijk der verschijnselen. De geest openbaart zich eerder in ruisen dan in donderen. Praktisch geformuleerd: zolang mijn hoofd nog vol zit met boosheid, de vraag wat gerechtigheid is en hoe ik mijn gelijk kan halen, kan ik nauwelijks contact maken met het rijk van de geest.

In het rijk van de geest, voor een deel mijn fantasie, voor een ander deel mijn originaliteit en oorspronkelijkheid, huizen de mogelijkheden die mij kunnen helpen aan al wat ik nodig heb in dit leven. Door goed naar mijzelf, mijn leven tot nu toe, mijn hoogte- en dieptepunten te kijken, maar ook door stil te worden en na te gaan wat écht belangrijk voor me is, waar mijn engagement zit en waar mijn emotie op ‘aangaat’, kan ik leren welke (werk)omgeving het best bij me past. De ervaring is dat als dat beeld scherp is, de realisatie zichzelf meestal min of meer vanzelf aandient. Er wordt dan geen probleem opgelost (reactie op dat wat is, een verschijnsel) maar er is een idee ontsproten aan mijn geest. Dat is een heel ander verhaal. Het gaat daarbij minder om een reactie dan om een actie.

Al met al een pleidooi om zo snel als mogelijk door de boosheid heen te gaan en weer terug te keren naar de eigen energie. Iets dat we zeker in outplacement altijd als eerste aanpakken. Als je de gifboom van je boosheid maar genoeg voedsel geeft, zul je uiteindelijk de gifappel op je hoofd krijgen als je ’s nachts een keer, uitgeput van al je boze geploeter, onder die gifboom in slaap bent gevallen. Wat we proberen, en wat meestal lukt, is de boosheid een plaats te geven en dan weer te kijken waar we ook alweer gebleven waren. Met onszelf. Wanneer kiest u voor het rijk van de geest, wanneer voor het rijk van de materie?

Herman Leusman, adviseur Carriëre Switch

Veel gelezen:
“Gevangen in je baan” Auteur: Sjaak Hummel
Outplacement
Terug naar start Auteur: Herman Leusman